Bijna 15 miljoen euro voor samenwerking bedrijfsleven en mbo-scholen

Nieuwsbericht | 29-05-2019

Vijftien samenwerkingsverbanden van mbo-scholen bedrijven en regionale overheden gericht op energietransitie, techniek, zorg, bouw, infra en logistiek krijgen in totaal € 14,9 miljoen om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. De investeringen komen uit het Regionaal investeringsfonds mbo.

Energietransitie en duurzaamheid

Onder de toekenningen is bijvoorbeeld het Centrum voor Innovatief Vakmanschap Wind op Zee. Voor de kust van Zeeland worden binnenkort vier windparken gebouwd. Die windparken moeten in de toekomst ook onderhouden worden. Mbo-instelling Scalda werkt samen met bedrijven (zoals Festo, Windtechnicians, Coöperatieve Windergievereniging Zeeuwind U.A., De Ruyter Training en Consultancyonderwijs, Oceanwide Personnel Services, Enercon Benelux, Stark Learning, North Sea Port, Tidal Test Centrum/BT-Projects en Orsted), gemeentes, provincie Zeeland en HZ University of Applied Sciences. Ze slaan de handen ineen om de opleidingen versneld in te richten om werk te maken van de energietransitie.

In House of Aviation werken studenten, docenten en medewerkers van bedrijven samen om innovatief onderwijs te creëren in de context van de luchthaven. Studenten van ROC van Amsterdam ontwikkelen zo de vaardigheden om de nieuwe en veranderende werkzaamheden op de luchthaven aan te kunnen. Een van de thema’s is de duurzame luchthaven: zo wordt duurzaamheid verankerd in het onderwijs.

Regionaal Investeringsfonds mbo

Het doel van het Regionaal Investeringsfonds (RIF) is om mbo-studenten nog beter voor te bereiden op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, door hen al tijdens hun studie te laten werken met state of the art-technieken en -methoden. Met deze toekenningen zijn er sinds 2014 in totaal 134 regionale samenwerkingsverbanden tot stand gekomen. Zij hebben vanuit het fonds in totaal ruim 123 miljoen euro ontvangen. Het bedrijfsleven, onderwijs en andere overheden hebben daarnaast 260 miljoen euro geïnvesteerd.

Nieuwe ronde

Samenwerkingsverbanden van scholen en bedrijven hebben dit jaar nog een mogelijkheid om plannen in te dienen voor het RIF. De eerstvolgende aanvraagperiode is in juni 2019.

 • Nieuws

  RIF-budget voor 2023 verhoogd met 2 miljoen euro

  We weten natuurlijk wel dat de samenwerking tussen het mbo en het bedrijfsleven succesvol is en een hoop mooie resultaten oplevert. En daarom doet het ons goed dat de huidige regeling Re...

  Lees meer
 • Nieuws

  RIF met een jaar verlengd

  Dat de samenwerking tussen mbo-onderwijs en bedrijfsleven veel moois oplevert weten we al lang. En daarom doet het ons goed dat nóg meer studenten de kans krijgen om te profiteren van ee...

  Lees meer
 • Nieuws

  RIF is 12 samenwerkingsverbanden rijker

  Van de dertien plannen die afgelopen januari werden ingediend om de aansluiting tussen mbo-onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, werden er twaalf beloond met een subsidie. Samen ontva...

  Lees meer