Over het Regionaal Investeringsfonds mbo

Aantrekkelijk en eigentijds mbo-onderwijs, wie wil dat niet? Toch ontstaat het niet vanzelf. Om dit te realiseren moeten mbo-instellingen en bedrijven nauw samenwerken met elkaar. En daar schuurt het, want dat vraagt van beide partijen veel inspanningen.

Om die samenwerking te versoepelen riep het kabinet in 2014 het Regionaal investeringsfonds mbo (RIF) in het leven. Deze formule pakt goed uit, het RIF blijkt succesvol: het aantal samenwerkingen groeit. Daarom is het RIF met een jaar verlengd. In 2024 treedt naar verwachting een nieuwe regeling in werking.
In totaal hebben al 187 samenwerkingsverbanden geprofiteerd van de subsidie. Ze bereiken individueel jaarlijks gemiddeld 562 mbo-studenten en 90 docenten. Via minoren en keuzedelen komt nog een veel grotere groep studenten in aanraking met pps met uitschieters naar 6.000 mbo-studenten. Zo kunnen ROC's, mkb'ers, studenten en docenten optimaal profiteren van de samenwerking tussen bedrijfsleven en het mbo. 

RIF-ondersteuningsteam

Als we iets zonde van de tijd en energie vinden bij Katapult dan is het wel het wiel opnieuw uitvinden. En daarom helpen we waar het maar kan: wij - het RIF-ondersteuningsteam, onderdeel van Katapult - ondersteunen je bij een RIF-aanvraag, brengen je in contact met experts, organiseren ontmoetingen waarbij je ervaringen uitwisselt of wijzen je op documenten, tools of bijeenkomsten waar je je voordeel mee kunt doen. We houden startbijeenkomsten voor toegekende RIF-projecten en ondersteunen ‘jaarclubs’. Doel hiervan is om de starters te informeren over de beginperiode van hun projecten, tips mee te geven en vragen te beantwoorden. Daarnaast brengen we de ‘peers’ die tegelijkertijd zijn begonnen met elkaar in contact. We beginnen daar gelijk mee na de bekendmaking van de toegekende subsidies.

We faciliteren de collegiale uitwisseling op meerdere momenten in het jaar. Daarvoor organiseren we digitale sessies waarin je met je pps’en een eigen casus kunt inbrengen om met peers te bespreken. Het zijn korte informatieve sessies, die los staan van de peer reviews. Heb je een casus? En wil je er graag over van gedachten wisselen?
Mail ons. Dan organiseren wij de bijeenkomst.

 

Update

Ook dit jaar zijn er weer twee aanvraagrondes. Voor de aanvraagperiode van januari 2022 werd het subsidieplafond vastgesteld op € 15 miljoen. Voor de aanvraagperiode van 1 juni tot en met 30 juni 2022 is € 10 miljoen beschikbaar.

Overzicht samenwerkingen

Benieuwd naar alle publiek private samenwerkingen in het mbo? Bekijk de netwerkkaart met het overzicht.

 

Meer weten?
We helpen je graag:

M.grievink@ptvt.nl